Време е да загърбим политическото говорене, време е да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми, които ползват само една политическа сила. Най-големият интерес на България в този момент е да има отговорни и координирани действия на управляващата коалиция. В най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България.

Това написа в профила си във „Фейсбук“ министър-председателят Кирил Петков.

„Осъзнаваме тежестта на историческия момент, но от ПП вярваме, че трябва да взимаме отговорните решения дори когато същите са несъвместими с политическия ПР и полезно говорено. За нас е важно в тази сложна четворна коалиция да бъдем източник на стабилност за България, като едновременно с това се грижим за живота на нашите съграждани, независимо в кое кътче на света се намират“, добави той.

Петков допълни, че „Продължаваме промяната“ (ПП) ще продължи да бъде конструктивният и отговорен политически партньор.

„В настоящия момент ПП ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ, за да се обединим около единна позиция. Защото съединението прави силата, а не разделението“, поясни той.

Премиерът допълни, че след година на политическа нестабилност и два неуспешни опита за съставяне на кабинети, сме изправени пред необходимостта да работим в сложна четворна коалиция, защото такова е било решението на българските избиратели.

„По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат. От другата страна,  имаме ДБ с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна“, написа още Петков.

Премиерът добави и "къде сме ние":

-  В момента България оказва помощ на над 90 000 украински жени и деца, които са принудени да напуснат своите домове и близки заради Руския агресор;

-  В момента България помага на Украйна с хуманитарна помощ;

-  Българското правителство изпрати всички количества каски и жилетки за защита на украинското население, свободно налични в нашите запаси;

-  От самото начало България е силен глас за Украйна в Брюксел и пред международния наказателен съд в Хага;

И тук сме изправени пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори. Едновременно с това, в момента има 1 български кораб в руски ръце, и  1 български кораб – в украински. С български граждани на борда. Това са български животи.

-  Ако искаме да проведем успешно спасителна операция за нашите съграждани, трябва да имаме единна позиция.

-  Ако искаме да продължим да оказваме хуманитарна помощ и да разширяваме своята подкрепа за Украйна, трябва да имаме единна позиция и възможност за взимане на отговорни управленски решения.

-  Ако искаме да дадем стабилност на всеки българин в условията на криза, трябва да имаме единна позиция.