Общ преговорен екип да се бори за по-добри цени на газа за целия Европейски съюз е българското предложение за справяне с високите цени на енергоносителите, което ще се обсъжда в Брюксел. Това посочи премиерът Кирил Петков преди началото на правителственото заседание. Има и вариант за сваляне на акциза за горивата.

„Европейската комисия прие за дискусия българското предложение, което ще бъде дискутирано от всички страни членки. То предвижда съвместно да закупуваме газа, 27 страни заедно, през един преговорен екип, така че да използваме пазарната сила на ЕС, за да стигнем до едни по-добри нива. Ако цената, която се договори, е над 50 евро на мегаватчас, заедно да направим солидарен механизъм и заедно да намалим тези нива до 50 евро на мегаватчас, за да постигнем по-добри цени за цялата европейска общност, което ще се отрази и на цените на тока“, коментира министър-председателят.

Премиерът допълни, че страните водят и засилен диалог с доставчиците на втечнен газ, за да имат алтернативен вариант, независимо от развоя на военни конфликт в Украйна. Като мярка премиерът отбеляза и необходимостта от запълване на газохранилищата у нас до 90% преди следващата зима. 

Той подчерта, че се обсъжда и координирано намаляване на акциза за горива: „Ако това се случи, ще можем заедно да покажем на всички превозвачи, че се грижим за тях, както и за цялата икономика“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!