Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранни срещи с лидери на държавите от Западните Балкани след откриването на Виенския икономически форум в София, съобщиха от правителствената пресслужба. Вчера в София лидерите на ЕС подчертаха, че страните от региона трябва да поемат по европейски път, но все още има проблеми за разрешаване преди да се говори за конкретни стъпки към евросъюза.

Премиерите на Сърбия, Република Македония, Черна гора, Албания и Косово – Ана Бърнабич, Зоран Заев, Душко Маркович, Еди Рама и Рамуш Харадинай, бяха единодушни, че вчерашната среща с лидерите на ЕС е дала силна подкрепа от страните членки за европейската перспектива на Западните Балкани.

По време на разговорите беше дадена положителна оценка на резултатите от срещата „ЕС – Западни Балкани”, а Софийската декларация бе определена като добра основа и предпоставка за необратимостта на европейския път за страните.

На срещата между премиерите Борисов и Бърнабич фокусът на разговора беше поставен върху значението и ефектите от осъществяването на проектите за свързаност на Балканите – защото добрата транспортна и дигитална инфраструктура са важни не само за шестте страни, но и за развитието на целия континент.

Снимка: Правителствена пресслужба

„Спокойствието на Балканите е изключително важно за Европа и всички ние трябва да работим за разбирателството между отделните народи“, каза Борисов в друга от срещите си – с косовския премиер Харадинай. Той посочи и че на Балканите няма малки и големи държави и най-важно е да се повиши БВП на целия регион.

„По това се определя колко сме добри“, допълни българският премиер. „България е пример за нас и ние следваме това, което правите“, каза Рамуш Харадинай.

По време на среща между Бойко Борисов и министър-председателя на Република Македония Зоран Заев беше посочено, че подписаният между страните ни договор за добросъседство през миналата година е стимулирал интереса и процеса на изграждане на доверие към региона.