„Тридневното посещение на папата е добра реклама за нас. В негово лице имаме един приятел на България и то голям. Мисля, че беше добро посещение”. Това каза премиерът Бойко Борисов минути, след като папа Франциск се качи в самолета си, за да потегли към Скопие.

Един от най-коментираните акценти от посещението на главата на католическия свят беше призивът му за прием на бежанци.

„Ние винаги сме били толерантни. Векове наред. И винаги много ясно съм разграничавал хората, които бягат от войните и сме длъжни да им окажем помощ, и икономическите мигранти, и тези, които нелегално искат да влязат в страната и нарушават закона, така че това са две различни неща. Надали някой от вас бягащи от война хора няма да ги приюти, да ги скрие и след това да ги върне в собствената им страна. Нищо различно от това, което навсякъде е казвал. Ние сме против тези, които нощно време през границата, нарушавайки закона, искат да стигнат някъде, където не ги желаят. И затова много стриктно, усърдно пазим своята граница”, коментира премиерът.

Друг ключов момент от визитата на папа Франциск е отправената молитва за мир.

„Последните му думи бяха: „Продължавайте да правите мостове, магистрали на Балканите, защото е изключително важно, върху това ви благославям”, каза Борисов.

„Останах много доволен, защото сте един здрав народ. Благодаря ви, че се стремите да поддържате добри отношения със съседните страни, да изграждате мир, мостове”, каза Негово Светейшество папа Франциск, цитиран от БГНЕС.

Въпреки първоначалното посрещане на папата от Българската православна църка, наши духовници не дойдоха на месата на светия отец.

„Аз в божиите работи не се бъркам. Господ Исус Христос е назначил и папата, и патриарха, така е преценил, така е сторил. Да го коментираме и него ни най-малко не желая. На мен лично ми беше приятно като видях папата как целува кръста на нашия патриарх. След това са решили друго да правят, пак тяхно решение. Правителството отиде на месата, хиляди хора се стекоха и мисля, че стана добре”, посочи премиерът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!