„Булгартрансгаз“  откри разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ в участъка от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“, съобщи премиерът Бойко Борисов на страницата си във "Фейсбук”.

Трасето включва газоизмервателна станция „Странджа“. Новото 11-километрово съоръжение за пренос на газ е част от инфраструктурата, която ще мине през територията на 11 области у нас. Общата стойност на договора е до над 1 милиард евро.

„Това е и една политическа магистрала. В политическо отношение винаги има напрежение между много от страните, оттук нататък (сочи към турската граница – б.р.) започва войната в Сирия. Винаги съм казвал, че там, където има големи икономически интереси, където има газопроводи, няма война. Затова още по-усилено строим. Така интересите и на другите държави са защитени, а и нашият бизнес също така. А в България следващите поколения ще си взимат транзитни такси за геостратегическото й положение”, заяви Борисов.  

По време на церемонията по откриване на трасето руският посланик Анатолий Макаров подчерта, че новият газопровод ще допринесе за просперитета на страната ни и ще стимулира привличането на инвеститори. 

„Свързването на вашата страна към „Турски поток“ ще позволи да получавате синьо гориво по нов надежден маршрут и да станете един от най-големите газови разпределителни центрове", заяви Макаров.

Той добави, че е уверен, че и останалата част от липсващата газотранспортна инфраструктура ще бъде построена също толкова бързо в направление Сърбия.

"Такова полагане на тръби е, че не ни стигат заварчици", отчете пък вицепремиерът Томислав Дончев.

"Най-важното е, че върху тези площи вече се засява пшеница, царевица и вече не ги виждаш тръбите. Казвам го заради еколозите. На практика за една година няма разлика в хумуса на почвата. Селскостопанските производители може да използват почвата както намерят за добре", съобщи още премиерът.

Освен това Борисов заяви, че в бъдеще икономиката ни ще има възможност да си купи най-евтиния газ:

"В същото време другата седмица ще ви покажа как строим интерконектора с Гърция. Така че България ще бъде с две газови магистрали. Българската икономика ще има възможност да си купи най-евтиния газ, който се предлага и се доставя, а нашите съседи Сърбия, Македония, Унгария, Австрия ще могат също да си доставят по тези газопроводи газ", заяви министър-председателят.

На откриването присъстваха и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" и вицепремиерът Томислав Дончев, както и представители на Унгария и Саудитска Арабия.