Дни преди предсрочните избори кабинетът очаква опашки на границата с хора, които желаят да гласуват. Властта е готова да реагира и в случай на мигрантски поток на българо-турската граница, съобщи силовият вицепремиер Стефан Янев, който отговаря и за изборите.

Премиерът Огнян Герджиков лично се е ангажирал и прави проверка на подготовката на изборите. Вече е направил такава проверка в Русе, предстоят срещи в областите Благоевград и Велико Търново, изтъкна Янев.

По думите му сигналите за купуване на гласове са по-малко от предишни избори.

Съвместните екипи на МВР, прокуратурата и ДАНС работят и реагират на всякакви сигнали, каза министърът. 

Подадените заявления за гласуване в чужбина са повече от подадените заявления за президентските избори в края на миналата година. Според Изборния кодекс гласуването в чужбина се осъществява и без предварително подадена декларация, което създава възможност активността на вота да е по-голяма и да има известно напрежение по отношение на необходимостта да се удължи времето за гласуване в определени секции, посочи  Янев.

Той каза, че опашки са възможни във Великобритания – в Лондон, в Турция и в Германия. В тази връзка са проведени разговори с ЦИК, за да може да бъде направена по-добра организация, отчитайки тези подробности. Има и възможност да бъдат командировани допълнителни служители под егидата на МВнР, които да помагат потенциалното натрупване да бъде преодоляно, посочи министърът.

Друг проблем според него е рискът преди самите избори и в изборния ден да има струпване на автобуси на границата с желаещи да гласуват и възможна активация на мигрантския поток в този период. Взети са мерки, различните органи са в готовност да вземат и допълнителни мерки, ако се наложи, каза министърът, но каза, че правителството не би искало да ги коментира в дълбочина.

Във връзка с разговорите през миналата седмица във МВнР с посланика на Турция, министърът заяви, че правителството има уверението на турската страна, че ще бъдат спазени всички условия за спокойно протичане на изборния процес и спазването на българското законодателство. Янев посочи, че случаят, за който е бил викан посланикът в МВнР, не се е повторил и не може да се говори за рецидив. 

По въпроса за риска от хакерски атаки той каза, че са предприети съответните мерки. Имаме готовност по няколко направления, задействан е механизъм за киберсигурност, който е под егидата на МС със съответни ведомства. Там, където е необходимо, ще има пренос на данни между районните избирателни комисии и ЦИК, така че там имаме пълна готовност да решим вероятните възможни проблеми, отбеляза Янев.