Новия дизайн на мярката „60/40“ ще действа до 30 септември ще струва до 1 млрд. Той е съгласуван със синдикати и браншови организации, обяви по време на заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов. „Въвеждаме от днес и трета мярка за наемане на безработни за 160 милиона лева, от тях 50 млн. са само за туризма“, отбеляза още Борисов и уточни, че това са безвъзмездни пари, а не заеми.

„Заедно с нея, за пътнически превоз и за туризъм сме осигурили с европейски сектор субсидии за заплати така, че мярката да стане „80 на 20“. 40 милиона ще похарчим за тази мярка“, отбеляза Борисов.

„Досега по мярката „60/40“ сме дали 130 млн. лв. Запазили сме заетост от 160 000 души в близо 9 000 предприятия. Помогнали сме на фирми от всякакви сектори от 2,3 човека до 2 800 работници във фирма“, допълни той. 

Той изказа и съжаление, че мерките, свързани с коронавируса често се менят, но обясни това с промените в позициите на Световната здравна организация.

„Следваме протоколите на СЗО, считаме, че там са най-големите специалисти. Вчера казаха, че най-лошото тепърва предстои в условия, в които държавите започват да търсят не само разхлабване за мерките, но и за стопанския живот“, посочи той.