Как да пусна магистрала „Тракия” без разрешение? Ще бъде готова в понеделник, ще се работи в събота и неделя и в понеделник ще бъде открита. Такъв коментар пред медиите даде министър-председателят Пламен Орешарски, в отговор на настойчивите искания за пускане на магистралата.

Орешарски уточни, че изключително много се бърза с автомагистралата.

По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде първият сигнал за организираното „нападение” срещу премиера с упреци защо не работи АМ „Тракия” в разгара на туристическия сезон. Тонът, зададен от Борисов беше последван от позиция на черноморски кметове и местното ръководство на ГЕРБ Бургас. Градоначалниците обосновават искането си с големите колони от автомобили, които се движат по старата отсечка, което пък създава предпоставка за пътно-транспортни произшествия.

В атаката към Орешарски се присъединиха и превозвачески организации.

В позиция на БАСАТ и на сдруженията в Българския автомобилен транспорт, изпратена до агенция „Фокус”, се призовава за откриване на готовите участъци от автомагистралите „Тракия” и „Струма” и преразглеждане на ограниченията за почивните дни.

Според становището правителството трябва в най-кратки срокове да се ангажира с откриване на готовите участъци от магистралите. Според тях развитието на българския туризъм, развитието на българския превозвачески бизнес и сигурното пътуване на всеки български гражданин изисква, това да стане час по-скоро, защото така ще постигнем не само развитие на бизнеса и страната, но и със сигурност ще спасим човешки животи.

Втората точка от исканията са за премахване на „ограничителния и дискриминационен режим за движението на товарните автомобили в почивните дни”. С тази необходима стъпка представителите на бранша са запознали министъра на транспорта Данаил Папазов.

Причина за искането е фактът, че „притиснати от ограниченията, българските и международните превозвачи предизвикват сложни ситуации, както през деня, когато трябва да преустановят движението си, а държавата не предлага съответните паркинги и това най-често става на крайпътни стоянки, така и вечер, когато след отпадането на ограниченията тежките камиони тръгват на групи, които затрудняват движението и правят невъзможно, както изпреварването, така и нормално придвижване”.

На 15 юли ще бъде издадено Разрешението за ползване на последната отсечка на автомагистрала „Тракия“, съобщиха по-късно днес от Министерството на регионалното развитие (МРР). До момента в ДНСК не са представени съставен от комисията протокол образец 16 и придружаващите го документи. Въз основа на тези документи може да бъде издадено разрешение за ползване на участъка. Това е официалният документ, с който се въвежда в експлоатация участъка от автомагистрала „Тракия“.

На заседанието на Държавната приемателна комисия са представени забележки от Пътна полиция за довършване на вертикалната сигнализация на участъка и за отстраняване на строителни отпадъци в близост до пътните платна. Тези забележки са важни за пътната безопасност и ще бъдат отстранени от изпълнителя за не повече от 1-2 дни.

Изненадваща инспекция

Междувременно бургаски депутати направиха изненадваща инспекция на последния участък на АМ „Тракия”. Местните управници влязоха в кратко пререкание със служители на фирмата, която охранява обекта. Така или иначе те успяха да подкарат автомобилите си по новата отсечка, след като собственоръчно премахнаха загражденията. Според тях няма причина магистралата да не бъде пусната веднага в експлоатация.

Участъкът от магистралата успяха да изпробват областният лидер на ГЕРБ - Димитър Бойчев, народните представители - Семир Абу Мелих, Дияна Йорданова, Иван Вълков, бившият областен управител на Бургас - Константин Гребенаров, и кметът на Поморие Иван Алексиев.

Бившият министър на регионалното развитие в правителството на ГЕРБ Лиляна Павлова няма да присъства на откриването на автомагистралата. „Благодарна съм за поканата за откриването на автомагистрала „Тракия”. Управляващите се опитват да омаловажат приноса на нашето правителство да бъде завършена магистралата. Приносът е на строителите и изпълнителите. Аз нямам възможност да пътувам. За мен е важно хората да пътуват по тази магистралата днес. Тя е готова, но от седмица се забавя нейното пускане. Ако администрацията се движи с този темп, държавата върви стремително надолу”, заяви Павлова.


 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!