Организацията на предсрочните избори обсъждат на среща премиерът и представители на Националното сдружение на общините в България.

Въпросът за това как ще се финансират изборите, които предстоят по места, е един от многото обсъждани от премиера и кметовете на общини.

Освен това, кметовете поискаха да знаят какви са последните промени в Плана за възстановяване, които касаят проекти, свързани с общините. Поискаха да се подчертае, че те не са съгласни по проекти, свързани със санирането, да се осигурява собствено финансиране на гражданите от 20%. Кметовете настояха и повече пари за капиталови разходи догодина.

"Надявам се да имаме възможност да обсъдим редица проблеми, които са трептящи и трябва да  ги решаваме всеки изминал ден. Проблемите са много, въпросите са много, идеи знам, че имате доста", отбеляза премиерът Стефан Янев.

Премиерът изтъкна, че макар кабинетът да е служебен, има амбицията в рамките на мандата си да подготви предложения за законодателни промени, които да могат да бъдат разглеждани от следващия парламент. Министър-председателят изрази готовност на днешната среща да бъдат обсъдени и предложенията на НСОРБ, като със съвместни усилия, в хода на дискусията, те да бъдат допълнени и обогатени.

След срещата с кметовете, премиерът ще замине за Лом, където ще провери какви са щетите след пороите в края на миналата седмица.