„Надявам се, че ударната вълна от въпроси на народните представители ви поддържа в добра форма. За 12 дни от дейността на 48-ото Народно събрание по мои груби сметки са зададени около 70 въпроса към министрите от служебното правителство. (…) Разчитаме на същия устрем и активност в същинската дейност на нардодните представители като законотворци“.

С тези думи се обърна към министрите служебният премиер Гълъб Донев в началото на заседанието на правителството днес.

Той обяви, че служебният кабинет ще приеме няколко законопроекта, сред които са за корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, за медиацията и за обществените поръчки.

„Защо е важен за всички ни Законът за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности? Защото независимият разследващ орган за противодействие на корупцията е силната имунна система. на държавата срещу порочните практики, които допускат облагодетелстването на малцина за сметка на цялото общество“, заяви Донев.

От думите му стана ясно, че кабинетът ще приеме промени в Закона за обществените поръчки, с които ще се забрани на изпълнителите да превъзлагат поръчката.  

Правителството ще одобри и допълнителни 20 млн. лв. за изплащане на еднократна помощ за отопление в размер на 400 лв.