Премиерът акад. Николай Денков освободи заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков.

Решението е взето заради бавни темпове на работа, които излагат на риск изпълнението на важни мерки в сферата на здравеопазването, заложени в управленската програма. Това се посочва като мотив в съобщението от Министерския съвет.

Това е решение на министър-председателя, аз се съобразявам с него, коментира министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. То посочи още, че лоялен към правителството и „независимо от някои резерви, които има, ще приеме решението на акад. Денков“. 

„Бях уведомен от министър-председателя, че заместник-министър Пенков е освободен от длъжност. Причините са мотивирани от самия министър-председател. От негова гледна точка реформите в здравеопазване не са активирани и не с добри темпове. Става въпрос за общите стратегически цели, поставени още от правителствената програма“, допълни здравният министър.

Пенков за четвърти път заема тази длъжност, като беше назначен от Денков на 26 юни. Той е бил директор на Националната здравноосигурителна каса, медицински директор на Университетската болница по белодробни болести и управител на УМБАЛ „Софиямед“.

Завършва медицина през 1988 г. и има придобити специалности по „Вътрешни болести“, „Белодробни болести“ и „Болничен мениджмънт“, както и дипломи по „Здравен мениджмънт“ и „Администрация в здравеопазването“.

bTV не успя да открие Пенков за коментар.