Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова по повод началото на мандата й в София, съобщи Министерският съвет.

В рамките на разговора им бяха обсъдени двустранните отношения и наличието на желание и от двете страни те да бъдат задълбочавани в дух на добронамереност и прагматичност.

Премиерът Борисов изтъкна, че България държи да има открит и взаимноизгоден диалог с Руската федерация, при който страната ни се води от националните си интереси и евроатлантически приоритети.

Българският министър-председател пожела на посланик Митрофанова успешен мандат в България и посочи сериозния потенциал за сътрудничество в сферата на икономиката и търговията.

По думите му България и Руската федерация могат да развиват успешно партньорство в редица области като например културата, туризма и селското стопанство.

В същото време говорителката на руското външно министерство предупреди, че Москва ще предприеме реципрочни мерки, след обявяването от София на двама руски дипломати за "персона нон грата".

"Констатираме поредното изостряне в България на антируската "шпионска мания“ на фона на бликащата русофобия на Запад и преди всичко на САЩ. Отново призоваваме официално София да прекрати участието си в "лова на вещици", който вреди на националните интереси на самата България", заяви Мария Захарова.