Шумно започналото дело за източване на милиони по програмата САПАРД тихо е приключило своя живот заради изтичане на абсолютна давност, съобщава правният сайт „Лекс Нюз“. Апелативният специализиран наказателен съд прекрати производството по отношение на бизнесмена Марио Николов за ръководство на организирана престъпна група.

През последните 13 години прокуратурата твърдеше в съда, че Николов, съпругата му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Валентин Ангелов, Ана Шаркова, Лазарина Георгиева и Петя Хаджииванова чрез документни престъпления са е източили 14.5 млн. лева от САПАРД, като това ставало чрез закупуване на стари машини за месопреработка от чужбина на завишени цени, които били представяни за нови и след това получавали субсидии за тях.

Преди 10 години Софийският градски съд чете тежки осъдителни присъди, но оправда Петров и Хаджииванова. По отношение на двамата прокуратурата така и не подаде протест.

От 2014 г. процесът продължи в специализираните съдилища и през това време изтече давността за участието в групата на още двама подсъдими – Иван Иванов и Лазарина Георгиева. Делото срещу тях беше прекратено, а останалите в крайна сметка бяха оправдани на две инстанции.

Делото стигна и до Върховния касационен съд (ВКС) с протест срещу оправдателните присъди за ръководство и участие в престъпната група на Николов, съпругата му Марияна, Ана Шаркова и Валентин Ангелов. Върховните съдии приеха обаче, че в протеста на прокуратурата няма никакви съображения за поисканата отмяна на оправдателните присъди на Николова, и Ангелов и делото срещу тях също приключи.

За Марио Николов и Ана Шаркова обаче ВКС каза, че в оправдателната присъда апелативният спецсъд е допуснал съществени процесуални нарушения в анализа по оценката на доказателствата, които са опорочили начина на формиране на вътрешното му убеждение за престъплението.

Миналата година върховните съдии приеха, че престъпна група, начело с Марио Николов може и да има, макар и сред подсъдимите да е останала само Ана Шаркова. Според ВКС в доказателствата по делото се съдържат данни за участие в групата от страна и на оправданите от самото начало Радмил Петров и Петя Хаджииванова, макар да беше ясно, че те няма как да бъдат съдени отново.

Така делото за организирана престъпна група се върна отново в апелативния спецсъд, но само за да бъде прекратено заради изтекла давност на наказателното преследване.