Преговорите за кабинет продължават, но вече не са публични, научи bTV. Днес разговорите преминаха на експертно ниво в сферата на селското стопанство.

Очаква се да се стигне до подписване на коалиционно споразумение заедно със старта на новия парламент.

Междувременно, от „Позитано“ 20 излязоха с искане първо да се сключи споразумението, а после да се договарят бъдещите министри.

Утре експерти ще се обсъждат екологията - например ще има ли отделно министерство за климатичните промени.

Очаква се до дни четирите партии да подпишат коалиционно споразумение за съставяне на правителство.

„Да се опитаме да изчистим, да намерим компромиси, а онова, което е останало като спорно, да стигне до едно политическо ниво най-накрая, което надявам се в рамките на тази седмица ние да приключим и да имаме коалиционно споразумение, което паралелно със започване работата на Народното събрание да може да бъде подписано“, заяви Борислав Сандов, съпредседател на „Демократична България“.

По-рано днес Корнелия Нинова настоя първо да се сключи споразумението, а после да се обсъждат имена на министри.

"Трябва да има писмено коалиционно споразумение с ясни и конкретни политики. Едва след това да се определи структура и персонален състав на МС", каза тя. 

Миналата седмица преговарящите се договориха по 135 точки от програмата на бъдещия кабинет, но все още не са стигнали до тези, от които се очаква са ги изпълняват. 

Борислав Сандов съобщи, че би участвал в номинации за министър, но на този етап не се обсъждат конкретни имена, а политики. 

Сандов беше кандидат за депутат от две листи на „Демократична България“, но засега не влиза в 47-о Народно събрание.

Преди първото заседание на парламента на 3 декември ще има политическа среща между ръководствата на преговарящите формации, на която ще бъде решено кой ще бъде председател на парламента. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!