В сградата на Народното събрание БСП провежда разговори за съставяне на правителство в рамките на третия мандат с „Демократична България“ (ДБ). 

„Допускам, че първият ни разговор ще бъде по-лесно, защото сме съавтори на програмата, която сме поставили за обсъждане като първи кръг от преговори за съставяне на правителство. И пред вас декларираме сериозната си готовност да опитаме да съставим редовен кабинет и парламент, който да работи“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя запозна Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев от ДБ с резултатите от първите проведени преговори с „Продължаваме промяната” и „Има такъв народ”.

"Тъй като ИТН не са съавтори на програмата, която заедно с вас изработихме, ние им дадохме възможност да дадат своите предложения. Удовлетворително е, че те одобряват програмата, внесоха своите промени, с които ще ви запознаем в процеса на работа", каза Нинова.

„За нас е важно и бих искал да изкажа нашето удовлетворение от важния подход да разглеждаме третия мандат като колективен мандат. Радваме се, че стъпваме на програмата, която изработихме заедно в рамките на опита за първия мандат. По-скоро ще се включим активно в процеса, когато надявам се вече има излъчена кандидатура за премиер от страна на „Продължаваме промяната“, каза от своя страна Христо Иванов.

„Предизвикателствата и кризите, пред които е изправена България, са много по-силни от различията, които имаме. Затова сме и на тази маса. Подхождаме конструктивно и отговорно за това да бъде създадено управление, защото рискът България да остане в зимните месеци без парламент е голям. Този риск дава възможност за политическа дестабилизация, която обслужва плана на Борисов за реставрация и ние няма да допуснем това“, категоричен бе Атанас Атанасов.

Корнелия Нинова изрази готовност, че следващата седмица ще се проведат втория кръг от разговори, които ще бъдат фокусирани върху структурната и състава на Министерски съвет.