В Деня на детето лекари от „Пирогов” прегледаха безплатно деца от Кърджали. За първи път медиците показаха как лекар от 200 километра може да диагностицира пациент.

От столичната болница в реално време лекарите-специалисти ще могат да консултират, своите колеги от цялата страна. Това се случва с помощта на устройство за телемедицина, което е оборудвано с камера за видео разговор.

Снимка: btvnovinite.bg

Двегодишният Ангел е един от стотиците пациенти, които заедно със своите родители се наредиха днес на опашка в болницата в Кърджали и изчакваха търпеливо, за да бъдат прегледани безплатно от специалисти от „Пирогов”.

Момчето е диагностицирано с далекогледство. Без апарата за телемедицина, проблемът не би се открил толкова рано, признава майката на Ангел.

Липсата на експерти и апаратура  може да реши телемедицината, смята ИТ специалистът Владимир Йосифов. Преди години лекари не успят да диагностицират заболяването му и се налага да обикаля болничните  кабинети. Така решава да разработи  виртуално устройство за консултации.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато вие отидете в болница, в която няма специалисти се извършва една телеконсултация между двете точки. Без да е необходимо пациентът да пътува от една болница до друга”, каза Владимир Йосифов, ИТ специалист. 

Идеята му подкрепят медици от „Пирогов”.  Сигналът се приема от дежурния лекар в Спешния център на болницата, а той свърза колегата си със специалист. Така консултацията се извършва за минути. 

Снимка: btvnovinite.bg


„Чрез системата могат да се прехвърлят снимки , лабораторни и скенер изследвания. Всичко, което ни е необходими, за да извършим качествено консултацията остреща”, заяви Мария Димитрова, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”.

Услугата е безплатна за пациентите. Работи вече и в Сандански. Работи се и за усъвършенстване на системата, така че медицински данни на пациента като кръвно налягане и захар например, също да се взимат в реално време.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!