Предстои възможност за преференции при лечение на български граждани в израелски болници. Това важи и за деца, които обикновено се лекуват в Тел Авив и Йерусалим. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова след среща с посланика на Израел у нас Шаул Камиса-Раз.

По думите на министъра и двете страни са се обединили около ползата от взаимно сътрудничество в областта на ин витро процедурите, трансплантологията и оказването на помощ при всякакви природни бедствия.

„Конкретен договор за медицинско сътрудничество между София и Тел Авив ще бъде подписан на 10-11 септември, по време на междуправителствена среща в Израел”, информира от своя страна Шаул Камиса-Раз. Документът ще включва и сътрудничество за обучение на български лекари в Израел в областта на спешната медицинска помощ.

Дипломатът подчерта, че терористичната атака в Бургас е причинила доста щети и на двете държави, но това в никакъв случай няма да се отрази негативно на отношенията между България и Израел. „Напротив - адекватният отговор на тероризма е засилване на сътрудничеството във всички области”, изтъкна Шаул Камиса-Раз.

В коментар на публикации във влиятелно американско издание, че отношенията между България и Израел са застрашени след атентата в Бургас, посланикът заяви, че „това, което е написано в "Ню Йорк Таймс", е дело на хора, които не мислят доброто на България, които нямат реална представа за положението на нещата”.

Той категорично потвърди тезата на родината си, че зад атаката на „Сарафово” стои ливанската проиранска групировка. „Виждат се по недвусмислен за нас начин отпечатъците на Хизбула и Иран. За нас е ясно, че и Иран, и Сирия имат нужда в този момент от някаква терористична атака, която да извършат, за да прикрият сегашните си действия. Ливанският терористът, заловен в Кипър, беше с идентично поведение с това на терориста в Бургас”, каза още посланикът.