Повече от три часа Централната избирателна комисия заседава днес. На практика няма да има съществени разлики в организацията на изборите извън България.

Не се очакват сериозни изменения в организацията казаха от обществения съвет към ЦИК.

Предсрочните парламентарни избори ще ни струват повече от 70 милиона лева. Това предвижда и одобреният от правителството план за разходите по изборите.

Снежина Колева, която е председател на СИК от 25 години разказва, че организацията трябва да се подобри.

“Организацията на последните избори беше отвратителна. Прибрах се в 03:00 часа през нощта, а бях готова в 20:30 часа, слязох долу, нямаше патрулки, нямаше коли, които да ни извозят", каза тя. 

“Очакваме, че там, където има пропуск са взети мерки, но сериозни промени в организацията на следващите избори не се предвиждат, каза председателят на обществения съвет към Централната избирателна комисия Стоил Цицелков.

“Партиите ще обучават свои представители, ще ги обучават и ще ги сменят с удобни за тях хора и те ще произвеждат това, което е досега. До 10-ти октомври трябва да се обяви в кои места в чужбина ще се гласува. Там, където е имало секции, ще бъдат открити отново”, добави той.

Засилват се и мерките срещу купуването на гласове, обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Той добави, че до момента сигнали за нарушения няма.

"Нашата амбиция е заловим този път хора, които стоят зад този вот, а не просто да ги възпрепятстваме, както се случваше до момента", каза Демерджиев.

Все още няма решение кой ще изпълни поръчката за вота, досега това изпълняваше фирмата "Сиела Норма". 

"Предполагам ще се спазят правила, както на предните избори. Секциите над 300 избиратели трябва да имат машина, над 420 – 430 избиратели те ще имат две машини. Не очакваме съществени промени, по-скоро оптимизации, това е в ресора на ЦИК", заяви Веселин Тодоров, изпълнителен директор на ''Сиела Норма''.

Очаква се да се използват около 13 000 устройства за вота.