Синоптиците съобщават за значителни количества дъжд в Рило-Родопската област - около и над 50 литра на квадратен метър на места. Обявен е оранжев код за опасни валежи за утре в областта. В планините новата снежна покривка е над 50 см. По много от пътищата са въведени ограничения за шофьорите.

Очаква ни и леко понижение на температурите. 

Снимка: bTV

В разчистването на планинските проходи се включи и техника на армията. Активизирали са се свлачища, повишени са нивата на язовири и реки.

Усложнена, от сутринта, е обстановката в Смолянско. Там падна нов сняг, очакват се и обилни валежи от дъжд.

Нивото на водата на язовир Пловдивци се покачва с 20 см на всеки час, но е започнало контролирано изпускане на водите още от преди два дни. Ситуацията се следи от властите и има готовност за изпускане на язовира. Притесненията в днешния ден обаче бяха свързани повече и с падналия снеговалеж.

Още от сутринта автомобили закъсваха в проходите. От пътноподдръжащата фирми се оплакаха, че водачите не спазват ограниченията.

Снимка: bTV

"Ето, в момента пред нас сега има знак за вериги, ако няма полицай, не се слагат веригите. Не може при този сняг да няма ограничения. Шофьорите са от 24 часа на колите, не са слизали момчетата, полагаме максимум усилия да поддръжка на пътищата”, коментира Рашо Милчев, технически ръководител в пътноподдържаща фирма.

Ако снеговалежът продължи, проходът "Превала" може да бъде затворен за всички автомобили, за да бъде опесъчен и изчистен.

„Машини работят в Смолянско от сутринта. 3000 са в цялата страна в готовност. Създадена е необходимата организация”, каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Заради снега няколко населени места бяха без ток, а по пътищата се активизираха свлачища. Остават обаче  притесненията за  покачването на нивата на реките.

Снимка: bTV

"На язовир Пловдивци остава около метър и половина два до преливника. С около 20 см на час  се увеличава нивото на язовира. Притесненията на колегите от ВиК е ледената покривка, която е върху язовира, която да не влезе в преливната часа”, обясни зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров. 

"Главният изпускател е отворен. Така че всичко е под контрол. Проблемът е да видим какво ще стане с ледовете, но мисля, че няма да има проблем и с ледовете”, добави главният инженер на ВиК-Смолян Костадин Тотев.

Снимка: bTV

Язовир Златоград също е повишил нивото си. Там започнa контролирано изпускане. Ситуацията се следи постоянно от отговорните институции, които ще реагират при нужда. На критичните точки ще бъдат разположени екипи на "Пожарна безопасност". Има готовност за изграждане на диги.

Нови валежи ще има и утре.

Обявен е оранжев код за валежи от сняг и дъжд в Рило-Родопската област през следващото денонощие. За западните високи полета са предвидени нови 20 литра на квадратен метър дъжд и сняг.

В Северна България също ще има сняг – 10-15 см, а на североизток – поледица. По планинските проходи пътната обстановка ще е затруднена. Има предупреждение за виелици и навявания.