Днес ще има значителни валежи от дъжд. Предупреждения от втора степен са в сила в областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. В северозадните райони ще вали дъжд и сняг и ще има условия за поледици.

Максималните температури ще са от 0 градуса в северозападните райони до 12 градуса на места в Източна България.

През нощта валежите в повечето райони ще спрат, но утре сутрин отново ще завали, в по-голямата част от Северна България и в планинските райони – сняг, в Южна България и по Черноморието – дъжд.

Отново са в сила предупреждения за опасно време, като най-значителни ще са валежите в Рило-Родопската област.

В събота валежите ще отслабнат, а до вечерта и ще спрат.

Министерства и пожарна следят очакваните обилни валежи, съобщи директорът на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов.

Вече са регистрирани първите инциденти след падналите валежи в страната. В Кърджали, Кюстендил и Смолян са отводнявани частни домове и промишлени обекти. Високият приток на язовир „Кърджали” е залял един от мостовете. Създадена е организация въжен мост да се използва за връзка с няколко села.

В Родопите натрупа над 50 см нова снежна покривка.

Пътните фирми са в готовност, обезпечени са с необходимите инертни материали, отчете зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

В министерството заседава от вчера щаб за следене на обстановката. От сутринта 300 машини работят за поддържане на пътищата. В цялата страна в готовност са 2000.