Отново напрежение в редиците на управляващата коалиция по темата Северна Македония и членството й в Евросъюза, както и кой да е новият управител на Българска народна банка.

Председателите на парламентарните групи на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и на БСП - Андрей Гюров, Христо Иванов и Георги Свиленски, отрекоха да има промяна в позицията на управляващата коалиция за Северна Македония.

Повод за коментарите име е постът във Фейсбук от вчера на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който упрекна премиера Кирил Петков в опит да заобиколи коалиционното споразумение и да отхвърли ветото на България по отношение на започването на преговори за членство на РСМ в Европейския съюз.

От "Продължаваме Промяната" отрекоха да се водят задкулисни разговори за вдигане на българското вето през юни. На този етап темата не е на масата, категоричен беше председателят на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров пред журналисти в парламента. Той отбеляза, че се обсъждат варианти. "Има ясна заявка, че преговорите ще продължават с отчитане на ангажиментите, които сме поели, без да правим промени в позицията", заяви депутатът. По думите му, на този етап няма ангажимент за юни, няма и задкулисни разговори. Разговорите се водят открито, с аргументи, има интензивни консултации за защита на националния интерес, отбеляза Гюров.

Той посочи, че остава и в надпреварата за управител на БНБ."Нямам основание да си оттеглям кандидатурата", каза Гюров. 

Проблем за "Има такъв народ" е не толкова избора на шеф на БНБ колкото темата Северна Македония. Казуси с търгуването на национални интереси категорично застрашават отношенията в една коалиция, на свой ред коментира Станислав Балабанов. "Надяваме се, добави той, наистина тези, които са си мислили, че ще продадат националните ни интереси, да ревизират позициите си, защото в противен случай такива казуси са много по-сериозен проблем, отколкото гуверньора на БНБ", посочи Балабанов. Вчера, което каза Трифонов, е ясно доказателство, аз го потвърждавам - за задкулисни разговори, коментира той.

"Тайни договорки да вдигнем ветото няма и не може да има, тъй като решението за евентуална промяна в българската позиция или някаква договорка може да бъде взето само от Народното събрание", коментира Христо Иванов. Той посочи, че България има рамкова позиция за РСМ, която обвързва правителството и тази позиция е потвърдена от политическите сили в Народното събрание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

"В този смисъл не може един човек, който и да е той, да поема каквито и да било ангажименти и тази легенда не работи за никого", заяви Иванов.

Няма да има предсрочни парламентарни избори към момента, заяви още председателят на ПГ на "Демократична България". "Това, което видях и днес, беше, че колегите, колкото и спорни теми да има, осъзнават отговорността, която имаме към управлението на страната, и споровете ще бъдат решени", добави той.

Позицията на БСП за Северна Македония не е променена и това, разбира се, е част от коалиционното споразумение и няма как и позицията на България да бъде променена в тази ситуация, увери и Георги Свиленски.

На въпрос дали знае за поеман ангажимент от страна на премиера за вдигане на ветото през юни, Свиленски каза, че няма такава информация. "Чуват се информации, че се работи в посока до юни да бъде решен въпросът, но чисто технически, ако щете, няма как да се случи. Много неща има да се изпълняват по договора, които не са изпълнени", заяви той.

Относно избора на управител на Българската народна банка, Георги Свиленски съобщи, че във вторник ще има заседание на парламентарната група и ще бъде определена позицията на "БСП за България". 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!