Нов обрат по случая със заседналия кораб - плавателният съд, блокиран край Камен бряг, не потъва стана ясно след днешното заседание на координационния кризисен щаб.

На него бяха набелязани спешни мерки за овладяване на ситуацията, но лошото време осуети част от тях.

Снимка: btvnovinite.bg

Две седмици след инцидента беше обявено, че част от екипажа ще бъде разпитан. Неблагоприятните метеорологични условия обаче засега не позволяват те да бъдат превозени с катер до брега и това да се случи.

Продължи източването на горивото от кораба, а в момента в района няма замърсяване, увериха властите.

Снимка: btvnovinite.bg

Представител на собственика на кораба, пристигна в късния следобед на място на инцидента и проговори за пръв път пред журналисти пред камерата на bTV.

По думите на Левент Юлкер екипажът на кораба е добре, а как се е стигнало до инцидента той не знае с точност.

Снимка: btvnovinite.bg

Едва ли ще има развръзка на кризата скоро, макар че днес продължи източването на гориво от плавателния съд.

След 10 ч. тази сутрин започна допълнителното източване на гориво от "Вера Су". Акцията приключи за около три часа.

"При всички случаи на борда ще остане гориво, което ще гарантира работата на агрегатите за поддържане на нормалния живот", съобщи Румен Николов, директор на Дирекция "Аварийно-спасителна дейност" към „Морска администрация“.

Снимка: btvnovinite.bg

За ранния следобед беше планирано няколко души от екипажа да бъдат свалени временно на брега, за да бъдат разпитани от прокурор.

"Идеята е да не застрашаваме живота и на български граждани, като качим разследващи и прокурори на борда на кораба", каза заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.

Снимка: btvnovinite.bg

Влошеното време обаче осуети намеренията на институциите – катерът, който трябваше да вземе членовете на екипажа, не успя да се приближи достатъчно близо до кораба. Планираният нов водолазен оглед на "Вера Су" също не се осъществи.

"Това, което е констатирано от екипажа в резултат на замерите, направени в танковете, е спряло повишаването на количеството вода в кораба", съобщи шефът на "Аварийно-спасителна дейност" към „Морска администрация“.

Тъй като дънната част на кораба е наводнена, предстоящото разтоварване на плавателния съд вече трябва да се случи по два начина.

"Сухото ще бъде изгребано с кран, а вече втечненото ще е по друга технология. Ще бъде изсмукано с пневматични помпи", обясни транспортният министър Христо Алексиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Държавата ни е получила съдействие от Европейската агенция по морска безопасност и до 3 дни у нас трябва да пристигнат три баржи, които да участват при разтоварването на „Вера Су“.

На мястото на инцидента пристигнаха представители на ГЕРБ и на „Зелено движение“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Дано в опита си да прикрият реално случващото се, не изкарат, че товарът на кораба е полезен“, заяви Деница Сачева от ГЕРБ.

„Знам че корабособственикът е представил няколко плана за вадене на кораба, включително с влекач, какъвто  му е отказан от морската администрация, така че нека да кажат, когато отказват помощ отвън, какви сили и средства имат, за да се справим с тази криза“, каза евродепутатът Емил Димитров.

„Категорично има опасност за екосистемата, защото може да бъде предизвикано точково замърсяване, за един доста голям като мащаб товар“, казва Борислав Сандов от „Демократична България“.