Иван Димов е основател на фондация "Сингъл Степ", която подпомага ЛГБТИ младежи и техните родители. Дълги години е бил е инвестиционен банкер и инвеститор в Ню Йорк и Сидни, Австралия предимно в сферите на медии, телекомуникации и технологии.

Наскоро Иван бе единственият избран от България от над 6000 кандидати от целия свят, като участник в новата програма на „Фейсбук” за подпомагане на лидери. „Фейсбук” осигурява финансиране, обучение и цялостна подкрепа на над 100 лидери от 46 държави, които успешно създават общности с различни интереси.

Наскоро Иван Димов стана и изпълнителен директор на Българския Предприемачески Център, чиято мисия е да създава активна и преуспяваща предприемаческа екосистема в България, в партньорство с предприемачи и инвестиционни фондове в САЩ и България. Иван е запален маратонец, кросфит атлет, любител на пътуванията и търсач на предизвикателства.

Решението да се върна не беше чак толкова трудно, имаше един огромен проблем за една невидима общност в България, която се стигматизира, хули се много често от обществото и аз знаех, че мога да помогна. Това каза в предаването „120 минути” Иван Димов.

„Много често хората и в медиите, и онлайн хората изпадат в някаква истерия, когато стане въпрос за тези младежи, за нашата кауза, за нашата общност. Причината, поради която създадох фондацията и реших да се върна в България, да напусна Ню Йорк и да променя живота си, беше всъщност един непознат за мен младеж. Бях се върнал в отпуска преди повече от 3 години и този младеж сподели с мен, че е направил опит за самоубийство, след като майка му го е завела на психиатър, за да бъде излекуван от болестта си, че е гей.

Това много ме впечатли и ме накара да разпитам какво се случва с тези младежи, къде търсят подкрепа и се оказа, че няма абсолютно никаква подкрепа в България. Говорих с мои приятели, които имат подобен като моя житейски път в САЩ, и решихме да направим нещо и това е фондацията.

Нашите решения за този проблем са – започнахме онлайн чат с нашите доброволци, 15 доброволци сега, чатът работи от една година, имаме контакти с над 65 населени места в България, стотици младежи с какви ли не проблеми. Работим с техните родители, и там тръгваме от презумпцията, че родителите обичат децата си и по някакъв начин може би искат да ги защитят от това, което обществото може да им причини и и ги карат да се крият.

Вярвам, че с човешки разговор и диалог, нещата в България ще се променят. Нашата общност е доста слаба, неорганизирана още”.

Относно програмата на „Фейсбук” за подпомагане на лидери, Иван Димов обясни, че това се прави за първа година.

"Това, което ме привлече е, че те не търсеха проекта, не търсеха процеса, това е много различно от европейските програми, където всичко е разграфено. „Фейсбук” търсеше лидерите, човека, екипа и общността и възможността за успех.

Аз кандидатствах, минах през доста кръгове, наистина не мислех, че ще се случи, защото това е глобална инициатива за целия свят. Ние сме 115 човека от 456 държави. На 5 от нас, които създават по-глобални общности... един от тях е Ноа, който е от Кения. Той има онлайн общност за фермери из цяла Африка. Той предлага ресурси, ноу хау за фермери и това е една истинска и активна общност.

Това, което ме впечатли много, беше, че всеки един човек от тези 114 човека има невероятна история.

Карлос е оцелял при престрелката в Паркланд, където 15 от неговите приятели са убити и той става влогър, започва с видеа да разказва неговата история. И общността му се казва – неразказани истории – САЩ. Той дава гласност на историите на неговите приятели и съученици, които са били убити.

Никола – едно момче от Франция, общността му е в 104 държави, това са бегачи, които събират боклук, докато бягат". 

„Фейсбук” осигурява финансова подкрепа, ноу хау, обучение, обясни Иван Димов. 

Няколко пъти ще се видим по региони и в Лондон. Знаех, че това е нова инициатива на „Фейсбук”, но бях впечатлен от ресурсите, от фокуса на мениджмънт екипа на „Фейсбук”, това, което бяха вложили, там беше и дясната ръка на Марк Зукърбърг, ръководителите на отдели, наистина фокусът им е да подпомогнат лидери, които създават общности, не само онлайн, но и в реалния свят".