Агенцията по безопасност на храните започна засилени проверки за Коледните и Новогодишни празници. Ще бъдат проверявани заведения, магазини, складове на едро, пазари и борси.
Проверките започнаха по-рано днес и ще продължат няколко седмици.
Първият обект под прицела на инспекторите беше магазин в центъра на София, а акцентът – месото в него.
Нарушения не бяха установени, защото продуктът отговаряше на условията – прясното свинско месо да е с розово-червен цвят, да е със суха повърхност и добре съхранявано.
Проверките в столицата обхванаха и други продукти, необходими за празничната ни трапеза.
Оборудвани с ръкавици и набор от документи, инспекторите прегледаха изложеното на витрините, но провериха и скритото между отчетите и етикетите.
„Следим за регистрация на обектите по Закона за храните, условия на съхранения на предлаганите храни, етикетиране, срокове на годност”, каза Галя Викова.
Внезапната инспекция изненада, но не притесни продавачите.
Проверките на агенцията обхванаха и магазини за хлебни изделия.
„Най-често се констатира липса на записи и некоректно водене на записите по входящ контрол, по температура, липса на здравни книжки на персонала”, заяви Ваня Иванова, инспектор към БАБХ.
Целта на акцията е да се гарантира безопасността на храната ни и да се предотвратят възможни злоупотреби.
Всеки, който открие нередност, може незабавно да сигнализира Агенцията по безопасност на храните.
При акцията миналата година БАБХ унищожи 1535 кг храни след 2254 извънредни проверки.