Вносител на луксозни американски коли е предложил подкуп от 40 хил. лв. на митничари. 

При проверка на счетоводните документи на фирмата за внос на 255 автомобила от Канада и САЩ се установило, че не съвпадат стойностите с представените пред митницата числа. 

За да ги убедят да прикрият направените констатации, представители на проверяваното юридическо лице предложили подкуп на двамата митнически служители, за което те сигнализирали незабавно. По случая се води разследване от ОД на МВР – Сливен. 

Някои от автомобилите са регистрирани с до 10 пъти по-ниска стойност от реалната, а пред митничарите са описвани като „катастрофирали“, „повредени“, „дефектирали“, „наводнени“, „ударени от градушка“, както и „с механични проблеми“ и други, които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза.  

Тази проверка е част от мащабна акция на Агенция „Митници“, стартирала юни месец тази година, срещу вноса на автомобили на занижени цени с цел избягване заплащането на мито и ДДС. 

Най-много случаи са установени от териториалните дирекции Митница Бургас и Митница Пловдив, като само в тези териториални дирекции очакваната щета за бюджета е в размер на 2,5 млн. лв. мито и ДДС. Вследствие на засиления митнически контрол през последните месеци се отчита спад на вноса на луксозни автомобили от тези две дестинации. 

1203 автомобила със занижена митническа стойност установиха проверките на Агенция „Митници“.