Хотели във Велинград обмислят въвеждането на отрицателни тестове за COVID-19 като условие за настаняване на празнуващите в тях. Това заяви зам.- председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Златко Златанов. 

По думите му така ще гарантират спокойствието на своите гости и безопасно празнуване. Според заповедта на здравния министър Костадин Ангелов до 31 януари могат да работят само ресторантите към хотели, но при 50% заетост и до 22 ч.

По-рано този месец хотелиерите обявиха, че имат готовност да организират празненства за Нова година, спрямо всички противоепидемични изисквания.

Ако идеята бъде реализирана, клиентите, които предоставят отрицателен антигенен или PCR тест при пристигане от последните дни ще бъдат настанявани директно. За да не се оскъпява нощувката обаче безплатни тестовете ще се правят на всички пристигащи на място в медицински пунктове в хотелите. 

„Гостите ще могат да изпият едно кафе в специална зала за изчакване, докато изминат 15-те минути до излизане на резултата им. Служителите, участниците в празничните програми и въобще на целият екип на хотелите също ще бъде направен подобен тест“, обясни Златанов. 

До момента в инициативата в българската спа столица са изявили желание да се включат и други хотели, като се очаква идеята да бъде приета и реализирана и в други български градове.