Здравното министерство предлага да затегне режима за финансиране на нови лекарства, отпускани по Здравната каса. Ведомството иска общественият фонд временно да плаща за медикаментите, докато се докаже ползата от тях и то само в определени болници.

Според данните на здравната каса разходът за нови лекарства без аналог се е увеличил почти двойно от миналата година. За сравнение, през 2015 г. общественият здравен фонд е платил за 15 вида нови медикамента, а тази за два пъти повече. Здравното министерство обаче предлага първо да се види ефекта от тях.

Снимка: bTV

Много от лекарствата, за които касата плаща през последните години са при редки болести и онкологични заболявания.

Здравното министерство предлага новите лекарства без аналог да се финансират временно от Здравната каса за две години. През този период ще се изследва  в определени болници дали ефектът върху пациентите е достатъчно добър. Лекарите ще са задължени да пишат отчет. След изтичане на тестовия период, Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата ще вземе окончателно решение.

„Има вероятност препаратът на края на втората година да не се окаже особено ефективен. И тогава няма смисъл солидарните фондове да плащат за такова лечение”, коментира д-р Методи Янков, управител на болница.

Болниците обаче питат - на какъв принцип ще се определят лечебните заведения, които ще участват в изследванията. Министерството отговаря, че приоритетно ще бъдат включени университетските болници. От ведомството отричат да ограничават достъпа на пациентите до съвременно лечение.

„Голяма част отиват в университетските болници. Особено по-тежките случаи, за които няма кадри на други места”, посочва проф. Николай Данчев от Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти.

Всичко това за сега е само предложение. Здравното министерство приема коментари и предложения до началото на ноември.