Граждански организации поискаха тотална забрана на рекламите за цигари, включително и в киното. Причината е, че все повече деца у нас пушат.

Последните данни на Световната здравна организация за повече от тревожни. България е на второ място по брой на 15-годишни, които пушат поне веднъж седмично. Момичетата, които посягат към цигарите, са два пъти повече от момчетата.

Друго европейско проучване сочи, има и деца, които дори не са навършили 13-годишна възраст, но са посегнали към цигарите и вече ги употребяват редовно.

25% от 16-годишните у нас също пушат всеки ден.

11 от 100 деца у нас са били изкушавани от дистрибутор на тютюнева компания да опитат безплатно цигара. 26% са примамвани с химикалки, чанти или тефтери с марка на цигари, а 84% от децата всеки ден виждат някой да пуши във филм или клип.

За жалост групички ученици, които пушат цигари пред училище, вече е обичайна гледка. Казват, че ако излизат с компания пушат дори повече.

Учениците нямат право да пуша в района на училището, но тази забрана не се спазва.

Гражданските организации ще раздадат брошури с призив за забрана на тютюневата реклама ще поучат всички депутати от новия парламент.

Според търговците на тютюн обаче това няма да помогне, а ще съсипе бизнеса им.

Инициаторите на кампанията настояват и за въвеждането на опростени опаковки за цигари – еднаквият им вид щял да намали търсенето на тютюневи изделия.