Предлага се въвеждането на нов вид винетка – за пътуване през уикенда. Това посочи регионалният министър Николай Нанков пред журналисти в Народното събрание.

Новата винетка ще е електронна и ще може да се ползва от 1 януари 2019 г.  За момента има две предложения - да се ползва от 12 на обяд всеки петък до полунощ в неделя или да е валидна от полунощ в петък и да важи до 12 на обяд в понеделник. И цената, и времетраенето тепърва ще се подложат на обществено обсъждане.

Промени в Закона за пътищата ще регламентират уикенд винетката и ще въведат тол системата.

 „За новата винетка като цена, както и за тол таксата ще имаме първоначални предложения до края на юли от Световната банка“, обясни регионалният министър. „Уикенд винетката трябва да бъде по-евтина от седмичната винетка, която в момента е 15 лева“, заяви Нанков.

Шофьорите не подкрепят идеята. Пламен Петров, който е на почивка във Варна не би си купил уикенд винетка, за да стигне до морето. „По-удачно е да има еднодневна и тридневна, отколкото за събота и неделя каквито и да са. Не само уикенд се пътува", каза той.

В Румъния винетките са за ден, за три или седмица и според повечето шофьори са по-удобни.

Новата винетка ще се ползва и от транзитно преминаващите чужденци, което ще намали приходите на пътната агенция, предупреждават експерти.

„Годишната винетка е най-изгодна. Но който ползва пътната мрежа инцидентно, за него ще е плюс. Надявам се, че разчетите ще се направят така, че да няма губещи – т. е да има съответните приходи вследствие на тази винетка”, коментира Лазар Лазаров - бивш директор на АПИ.

Засега отпада идеята и у нас да се въведе еднодневна винетка.

„Електронната винетка ще влезе в сила от януари 2019 година. Тази година е последната, в която ще имаме хартиени стикери по стъклата на автомобилите“, изтъкна той. „На база на законопроекта ще бъде създадена необходимата администрация в АПИ, която ще се занимава с тол системата и всички други детайли по бъдещата система“, поясни още Нанков.

„От другата година тол системата ще започне да генерира и доходи. Поели сме го като ангажимент“, каза още министърът.