Предизборните дебати в "Тази неделя" продължават.

Един срещу друг се изправят Явор Божанков от БСП, Кремена Кунева от „Демократична България“, Ива Митева от „Има такъв народ”.

Остава само седмица до предсрочните избори, на който ще трябва да решим - на кого да дадем да управлява държавата ни.

 

“Със сигурност най-голяма заслуга отново да сме на избори имат ИТН, които заедно с ГЕРБ и “Възраждане”, свалиха председателя на Народното събрание Никола Минчев. 

Това беше генерална репетиция за сваляне на самото правителство”, каза Явор Божанков. 

“Истината трябва да се казва. Председателят на Народното събрание беше смъкнат, защото си го заслужи и наруши грубо правилника. Аз съм присъствала на всеки един Коалиционен съвет и това, което виждах всяка седмица, повярвайте, не ми харесваше”, каза Ива Митева

 

 

Божанков подчерта, че ИТН са сринали три парламента и всяка една възможност да се изчегърта ГЕРБ и ДПС от властта.  

“Учудвам се как за промяна говорят хора, които са управлявали последните години. Говорим за изчегъртване последните 12 години и нека да ги погледнем тези 12 години назад. “Демократична България” 2016 г. бяха в управлението и имаха министри. Знаем как завърши това управление. 2014 г. си спомняме белия автобус и управлението на БСП. Имаше много хора в “Продължаваме промяната”, които бяха готвени за втория ешалон на ГЕРБ. Аз съм работила с тях, един от тях е Калина Константинова, тя беше съветник в политическия кабинет на госпожа Бъчварова заедно с Тома Биков. Тоест виждате е, че от четирите партньора, трима на практика са били вътре в управлението последните 12 години”, добави Митева.

“Знаете ли, че един закон, който щеше да помогне на хиляди деца в България да имат с какво да се хранят, защото те умираха буквално от глад, не можа да влезе за разглеждане, само защото вашият лидер се ядоса от дивана. Знаете ли, че законът ентералните храни не влезе в Народното събрание. В България има хиляди деца, които са на по 14 и 16 години и тежат 12 кг”, заяви Кремена Кунева. 

 

"Бедността е следствие от огромната корупция, която в България вече години наред свободно се развива. Аз вярвам, че България има огромни ресурси. Ресурси, които ако се използват правилно, ако не са в полза на определена група от хора, те биха били предостатъчно ние да живеем добре", добави тя.  

Неслучайно основната цел на ДБ е така наречената съдебна реформа, която за съжаление хората трудно разбират. Обществото ни трудно разбира, но следствията от неслучилата се съдебна реформа ги усещат абсолютно всички. Хората вече не вярват в институциите, добави Кунева. 

 

Войната в Украйна 

“Мога да кажа личното си мнение като юрист. Ние сме казали, че България трябва да спазва своите международни ангажименти. България не дава оръжие нито на Русия, нито на Украйна. Изнасяме за над 40 държави, но тези две не фигурират сред тях. Затова и виждате, че нито Русия, нито Украйна, нито Европа, нито САЩ имат претенции към България”, категоричен бе Божанков.

Кунева подчерта, че ДБ винаги са били за това да се даде военна техника на Украйна. "Трябва всячески да се помага на Украйна", добави тя.  

Според Митева България трябва да има по-неутрална позиция.  

"Смятам, че референдумите трябва да се правят тогава, когато хората са свободни, за да могат да изразят свободно своята воля. Смятам, че руският народ не трябва да страда, смятам, че украинският народ не трябва да страда", добави тя.

По думите и войната може да спре, ако двамата лидери се разберат. 

"Разрешаването на конфликта трябва да стане по дипломатичен път, това е ясно за всички. Тази война не може да бъде спечелена. Всички ще загубят от тази война и Украйна, и Русия, Европа и целия свят и вече губим. Оръжието и санкциите не решават проблема", каза Божанков. 

Въпросите на събеседниците - гледайте във видеото.