Масови проверки на агнешкото и яйцата преди Великден.

Някога Тодка Първова си е купувала празнично агнешко, сега ѝ е непосилно.

“Видя ми се много скъпо, защото ние сме пенсионери, за нас е скъпичко, пиленце, ние сме по пиленцата, евтинко”, каза тя.

“В момента агнешката плешка е на 23 лв., агнешкият бут - 26. Тази година е лев и нещо повече поради инфлацията”, заяви собственик на магазин за месо Бакри Фаруати.

Прясното агнешко е бледо розово с гладка текстура, еластично при натиск, а печатът му е гаранцията за качество.

Синият печат означава, че агнешкото месо е от България, ако е внос печатът е червен.

Вносното от Северна Македония се проверява обстойно преди магазина, казват от Агенцията по храните. 

Тя следи и за пресните зеленчуци, козунаците и качеството на боята за яйца. 

“Установени са яйца с изтекъл срок на годност в търговска зала на магазин, пакетирани храни без български етикет, което е проблем”, каза Бистра Иванова от ''Контрол на храните и граничен контрол'' при ОДБХ в София-град.

“Ще намерите и продукти с добро качество, големият проблем е, че първо те намаляват и второ – за потребителя е много трудно да ги различи. Рискът от въвеждане в заблуждение е голям и преобладава”, добави изпълнителният директор на "Активни потребители" Богомил Николов. 

Засилените проверки продължават до 17-ти април, а нарушителите ги чакат глоби.