До момента няма доказани грипни вируси, слабо е тяхното разпространение и в Европа. Това заяви проф. Нели Корсун, завеждащ лабораторията „Грип и остри респираторни заболявания“ в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Националната лаборатория изследва пациентски проби, постъпили от цялата страна и въз основа на изследванията се проследява циркулацията на грипните вируси и COVID-19.

„В България първите вируси се доказват обикновено през ноември, а пикът се достига през втората половина на януари или в началото на февруари“, поясни проф. Нели Корсун.

Специалистите са категорични, че октомври е подходящ месец за ваксиниране. Така организмът ще има достатъчно време, за да изгради достатъчно добър имунен отговор.

Главният държавен здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев, посочи, че след пандемията от COVID-19 в България се забелязва постоянен ръст на ваксинирането.

„Ние сме с най-добрите показатели в Европа и вероятно ще достигнем тези 23,3% на ваксинираните от рисковата група – хората над 65 г., както и 7% на ваксинираните от цялото население на страната“, поясни доц. Кунчев.

Той напомни, че при една тежка грипна епидемия умират около 2000 души – предимно от усложненията на грипа.

„Ваксините са налице и до края на седмицата всеки един личен лекар ще получи това, което е заявил като количества“, каза още той. Според него хората могат да се ваксинират до края на декември, тъй като циркулацията на вирусите до края на годината ще е незначителна.

 

„След като имахме два сезона на COVID-19, сега грипът се завърна. Последните две години регистрирахме висока активност на грипа. Към настоящия момент обаче не е възможно да се прогнозира тежеста на този грипен сезон“, добави проф. Нели Корсун.

Началникът на отдел „Надзор на заразни блести“ към Министерство на здравеопазването – д-р Кремена Пармакова, заяви от своя страна, че грипът е коварно заболяване – особено след пандемията от COVID-19. „Смъртността от грип на лицата над 65 г. е по-висока от общата смъртност. За съжаление това заболяване може да отнеме живота и на млад човек“, посочи тя.

Д-р Кремена Пармакова поясни, че снабдяването и прилагането на сезонната безплатна ваксина срещу грип при хората над 65 г. е започнало от 1 октомври и вече са приложени над 15 000 дози от противогрипните ваксини.

Тя съобщи също така, че са поставени около 25 000 дози ваксини срещу пневмококови инфекции от началото на годината.

 

„Повечето пациенти над 65 г. се записаха за поставянето на противогрипна ваксина още през август и септември“, заяви общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънзалов, който е и председател на УС на БЛС.

Той съобщи, че наближава времето, когато ваксинираните пациенти ще достигнат около половин милион от българското население.

„Възрастните над 65 г. са с доста хронични заболявания, едно такова тежко заболяване като грип или COVID-19 ще усложни и другите заболявания и така ще се повиши смъртността. Стресът от вирусната инфекция не бива да се подценява“, посочи още д-р Николай Брънзалов.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK