COVID-19 ожесточава натиска върху болниците. На картата на България вече има район, който е пред затваряне заради малко свободни интензивни легла, предвидено в новия план срещу заразата.

Това е Северен централен район, който включва Габрово, Велико Търново, Разград, Русе и Силистра.

Общо в района заетите интензивни легла са малко над 72%. Това ги доближава до прага от 80 на сто, при който следва затваряне с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки, а училищата минават в онлайн режим.

От Министерството на здравеопазването напомнят, че за вземане на такова решение се следи също и 14-дневната заболеваемост в наблюдаваните райони.

Към днешна дата в област Велико Търново са заети малко над 61% от интензивните легла. Повечето болници все още имат възможност за разкриването на допълнителни бройки, ако прогнозите на математиците се сбъднат. Оказва се, че не леглата ще се окажат проблем, а липсата на един от основните медикаменти за лечение на пациенти с COVID-19.

В Търновската белодробна болница броят на COVID пациентите расте. На ден приемат, колкото изписват.  Интензивни легла нямат. Болните в тежко състояние транспортират до областното лечебно заведение.

"Почти всеки ден изпращаме пациент натам. И това е още едно доказателство за факта, че всъщност коронавирусът не е толкова леко протичащ", каза Д-р Стела Денчева, директор на белодробната болница "Д-р Трейман" - Велико Търново.

Общинските болници са в готовност да разкрият още интензивни легла. В болницата в Горна Оряховица например  не могат да си позволят повече от 10+2.

"С цената на по-голямо натоварване на този екип. Няма откъде да вземем допълнителен екип за съжаление", заяви Д-р Иван Иванов, който е директор на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица.

В същото време от белодробната болница алармират и за изчерпване на основен медикамент срещу вируса.

"Имаме проблеми с антикоагулантите. Вече става 10 дни. Това е една основна част от лечението, заедно с кортикостероиди и кислород. Не мога да кажа от кого зависи доставката, доставки няма в България и това е така вече месец може би. Лекарствените фирми сътрудничеха, съдействаха. За нещастие има една опция, където могат да се снабдяват медикаменти от резерва, но се оказва, че в резерва изобщо не са доставени такива препарати", каза д-р Стела Денчева

18 са интензивните легла към момента в област Велико Търново.
След днешното заседание на кризисни щаб стана ясно, че спират плановите операции и прием. 

На болнично лечение в COVID отделенията в област Русе са 228 души, 56 от тях - в реанимация. Свободните интензивни легла са едва 10. Други 4 са предвидени за деца.

А за последните 7 дни област Благоевград е с ръст на заболеваемостта 62%, но не попада в критичен район, според новата COVID карта.

Засега здравните власти не предвиждат затваряне заради коронавируса в нито една област на страната.

Днес в област София-град решиха да увеличат с 10% COVID леглата в болниците. Над 4 милиона дози вече са поставени у нас. От тях бустерните надвишават 500 000

Със завършена ваксинация са близо 2 млн. българи. Наша проверка показа, че повечето имунизации в момента са с трета доза. Във Военномедицинската академия в София например над 85% от поставените дневни дози са бустерни.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!