„Омикрон“ вече доминира в България. Открити са нови 72 случая на новия вариант, който вече се разпространява в много области в страната.

Няколко района са все по-близо до последния, четвърти етап, според новия COVID план, след като там интензивните легла са заети на почти 80%.

В момента средната заетост на разкритите реанимационни легла в страната е над 60%, а в София са заети близо 75% от местата в реанимациите.

Въпреки това столицата попада в зелена зона, защото средно за целия район заетостта е по-ниска.

В областите, оцветени в червено, средната заетост е над 75%. Според прогнозите след пет дни там местата в интензивните отделения ще са заети на 80% и според плана ще трябва да се наложи затваряне.

Това е картината още преди пика на петата вълна, който се очаква в края на този месец.

В Русе болниците, които приемат тежките COVID пациенти, са две. В една от тях свободните легла са три и постоянно приемат пациенти от няколко околни града, споделят медиците.

„Денонощно се приемат и изписват хора. Искам да ви кажа, че сме на предела на силите си. Сестри не достигат, лекари не достигат, поемат се свръх часове. Имаме затруднения с антикоагулантите, които от една седмица са ни в отказ“, каза д-р Бланш Ангелова.


В София свободни легла засега има. Лекарите обаче очакват скока в заболелите да доведе до наплив и в болниците. Има възможност за разкриване на още места, но няма как всички реанимационни легла да обслужват COVID болни.

„В цялата верига най-тясното място и най-отговорното е реанимациите, където е между животът и смъртта. Там леглата не са проблем, а лекарите и сестрите са ограничен брой. Освен това не можем да ползваме всички легла за COVID болни, защото хората продължават да страдат от инфаркти, инсулти, коми и шокове“, каза д-р Колчаков.

Според проф. Ива Христова най-големият натиск върху болниците предстои, „Омикрон“ вече доминира у нас, а пикът ще в края на месеца.

Междувременно стана ясно, че се обсъжда дали сертификатът за антитела да не отпадне, заяви здравният министър проф. Сербезова.

„Обсъжда се възможността това удостоверение за наличие на антитела, но на този етап нямаме решение“, каза министър Сербезова.

Тя заяви още, че няма да има промени в местата, на които да се изисква зелен сертификат.

Около 9% от учениците в София са поставени под карантина, показват данните на Регионалния инспекторат, поискани от bTV. Това означава около 13 хиляди деца.