Протестиращите лекари от „Пирогов“ се споразумяха с Министерството на здравеопазването.

Заедно с Българският лекарски съюз те се разбраха за ревизия на проверката на здравната каса в спешната болница.

Необходима е здравна реформа, която да осигури адекватно лечение на пациентите - около това се обединиха страните на срещата. 

„Ние сме удовлетворени от това, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани – за някакви нарочни злоупотреби“, заяви д-р Камен Данов, лекар в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Двете страни на казуса се извиниха една на друга за разменените реплики, а установените от НЗОК административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи.

„В тази пандемия при наличието на една или две пътеки се оказват луфтове в законодателството и е възможно да се помисли за това да се отворят и още такива действително и за лечение на последствията от COVID-19”, каза д-р Александър Златанов, зам.-министър на здравеопазването.

По рано днес бившият директор на "Пирогов" написа прощално емоционално обръщение:

Историята помни достойните хора. Тези, които имат чисти сърца и работят за градивни и благородни каузи. Повече от всякога съм убеден, че истинските герои, които ще се помнят в COVID историята на България, сте вие, за което ви благодаря! За мен беше чест през тези четири години да ръководя Институцията "Пирогов"!

На срещата не стана ясно дали протестът на медиците ще продължи и дали Балтов може да бъде върнат на поста.