Скандал за финансовото състояние на Александровска болница.

Бившият здравен министър и бивш нейн директор я е поел с добри финансови резултати, но после натрупал значителни загуби. Това са сред изводите в част от одитен доклад, разпространен от здравното министерство.

Костадин Ангелов отрече и заяви, че при управлението му приходите са скочили двойно, а просрочените задължения са стопени наполовина.

Според доклада за последната година и половина от управлението на болницата от Ангелов тя е натрупала над 10 милиона лева загуби.

От 2013 до 2020 г. пък задълженията към доставчици за лихви и такси са нараснали с над 20 милиона заради сключени споразумения за разсрочване на тези суми.

"Това са фактите. Огромни дългове. Болницата е докарна до фалит. В продължение на години са натрупвани огромни дългове", заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Според Ангелов изнесената информация е опит за манипулация чрез финансови термини. Бившият директор на болницата посочва, че я е поел с над 29 милиона лева загуби.

Снимка: bTV

"През 2013 г., когато ставам изпълнителен директор на "Александровска", приходите на болницата са 40 млн. лв., а в края на 2020 г. те са над 77 млн. лв. Просрочените задължения са стопени от 16 млн. лв. на 8 млн. лв. в края на 2020 г. Всички сключени договори за разсрочване на задълженията са подписвани след преговори и са обстойно разглеждани от Съвета на директорите", обяви Костадин Ангелов.

От сегашното ръководство завиха, че в момента болницата е с 35 милиона просрочени задължения и е заплашена от фалит.

"Имаме намерение да потърсим банка и да изтеглим кредит с ниска лихва и дълъг срок на връщане, с който да елиминираме финансовата тежест от тези наказателни лихви", каза настоящият директор на болницата д-р Атанас Атанасов.

Ангелов съзря и личен мотив в действията на Кацаров заради съпругата на сегашния министър, която преди време е работила в болницата.

От Министерството на здравеопазването отказаха коментар по темата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!