Университетската болница "Света Анна" спаси 34-годишна бременна жена, която получи инсулт. След намесата на лекарите, плодът също е добре.

Жената получава инсулт, докато е бременна в 5-ия месец.

Снимка: bTV

Заради епидемията 34-годишната жена не желае среща с медиите.
Разрешава от разстояние да снимаме как вече се движи и възстановява.

Вечерта на 10 ноември съпругът й забелязва, че губи говор, изкривява лице и има проблем с крайниците.

Обажда се на спешната помощ, която я транспортира в болницата.

"При една спешна ситуация всичко има значение – адекватното поведение на колегите от Спешна помощ, незабавното хоспитализиране, незабавната точна диагноза на колегите неврохирурзи и извършената своевременно интервенция", казва д-р Красимира Жекова, началник на АГ отделението в УМБАЛ "Света Анна".

Снимка: bTV

В болницата установяват исхемичен инсулт.

"Инсулт в толкова млада възраст не е характерен, не е обичаен, при жена още по-малко обичан, при бременна жена в 5 месец е супер необичаен", обяснява доц. Росен Калпачки, който е началник на клиника по нервни болести в УМБАЛ "Света Анна".

Екип от различни специалисти решава как да се действа.

"И понеже е бременна в 5-тия месец тя е противопоказана за интравенозна промболиза, защото при правенето на това лечение от колегите невролози има риск да се загуба плода“, каза началникът на Отделението по ендоваскуларна неврохирургия в УМБАЛ "Света Анна" д-р Нурфет Алиоски.

Жената е спасена, като тромбът е изваден от артерия, която снабдява мозъка й.

"Имайте предвид, че всички тези процедури се извършват под рентгенов контрол и за да запазим плода. Трябваше да сложим и на нея оловна престилка, за да запазим плода", казва Алиоски.

Към момента плодът е добре. И лекарите нямат търпение да го видят на бял свят.