За първи път в ефира на bTV младежът, сниман да дрифтира на жълтите павета в столицата. 20-годишният Георги Фиков вчера е спрян за рутинна проверка от полицията.

Според източници на bTV преди това Фиков е прелетял по булевард „Черни връх“ с висока скорост и не се е подчинил на полицейско разпореждане.

По неофициална информация снощи младежът е шофирал опасно по булевард „Черни връх“. Подаден е сигнал на полицията, които опитват да го спрат. Започва гонка, която приключва на площад „Славейков“.

По официални данни на полицията обаче Фиков наистина е спрян, но само за рутинна проверка.

Наш екип успя да разговаря с него по време на проверката му.

„Кои правила не спазвам? Сега как да не ги спазвам? Искат да ми направят проби за наркотици и алкохол, които ще излязат отрицателни", каза пред bTV Георги Фиков, докато беше спрян от служителите на реда и изчакваше.

Преди седмица прокуратурата се самосезира за незаконните гонки и дрифтове по жълтите павета в София. Това стана след кадри в социалните мрежи, на които се вижда как шофьори на скъпи спортни коли дрифтират в центъра на столицата. Оказва се, че една от колите е управлявана отново именно от Георги Фиков.

„Направиха ми акт на 8-ми или 9-ти, аз си понесох наказанието и ми съставиха акт“, обясни Фиков.

От столичната полиция официално казват, че младежът е спрян за рутинна проверка. Те съобщиха, че след дрифта на жълтите павета от началото на август, той има издаден акт, но книжката му още не е отнета.

„Не е минал законовия период за подаване на възражения към съставения акт и ние не можем да отнемем свидетелството за управление. Трябва първо ние да спазваме закона, за да го изискваме и от гражданите“, каза комисар Николай Крушарски от „Пътна полиция“ към СДВР.

Той подчерта, че като мине законовият срок и той, ако не обжалва, ще му бъде отнето свидетелството за управление на МПС.

Диана Русинова е свидетел на дрифта на Фиков на жълтите павета. По нейни думи в повечето случаи на такива нарушения шофьорите обжалват актовете.

"В някои случаи влизат в сила и трябва да си платят нарушенията, но отнема две години ходене по мъките, които такива хора като нас ходят да обясняват - да аз съм свидетел", каза тя.

С цел намаляване на джигитите на пътя пък четири екипи на полицията вече поемат извънредни дежурства от 14 часа следобед до 2 часа сутринта. Тогава според полицията, стават най-сериозните нарушения.

По репортажа работиха Румяна Стоилкова и Габриела Керемедчийска.