Изказването на руския президент Владимир Путин за военната мобилизация отекна и сред обикновените хора в Русия както сред руснаците, така и сред българите, които живеят там. 

Българинът Милко Стоянов, който от години живее в Москва, досега не е планирал резки движения. 

“Как ще се промени живота ни не знам. За мене е страшно и обмислям какви стъпки да предприема за семейството ми, защото страна, която ще бъде във война не е мястото, където може би следва да се живее. Въпросът е какво ще се случи с българите, които имат руски паспорти. Много са неизвестните”, заяви Милко Стоянов. 

Той коментира и неговата прогноза за развитието на ситуацията. 

“Предполагам, че ще прерасне от специална операция в истинска война. Особено след присъединяването на републиките към Руската федерация, това ще се тълкува като нападане целостта на Русия”, каза Милко Стоянов.

Мобилизацията обаче се оказва, че не е неочаквана в Москва. 

“Министър Шойгу уточни, че ще бъдат призовани 300 000 души. Това са лица, преминали военна служба и намиращи се в запас. Освен това - ще се търсят разузнавачи, артилеристи, снайпери. Ако си шофьор или артелчик едва ли ще те вземат. Ако има опити за проникване в новите руски територии, то най-вероятно Русия ще обяви война на Украйна”, заяви журналистът Фьодор Гладких.

Всякакво развитие на ситуацията е възможно, допълват руснаците.