Ивана показва лицето си за пръв път от началото на декември. Тогава тя беше пребита, подстригана, а лицето ѝ - нарязано от бившия си съпруг и трите му сестри пред очите на двете им деца.

Снимка: bTV

Днес раните са заличени, но страхът остава.

„Това е нещо, което не може да се забрави. Кошмари много сънувам, когато съм сама, също си спомням“, казва жената, станала жертва на брутално насилие. 

В началото на декември, докато води децата при баща им, бившият ѝ съпруг я причаква в тъмния вход и я напада. С него са и три от шестте му сестри. Жените хвърлят сол в очите ѝ, режат с ножица косата и лицето ѝ пред погледите на децата. 

Снимка: bTV

Мъжът остава под домашен арест, с обвинения за домашно насилие и лека телесна повреда. Въпреки опитите да говорим с него, той отказа коментар.

Снимка: bTV

С Ивана и двете ѝ деца, които стават свидетели на агресията, все още работят психолози.

„Истински казано е страх. Страх ме е да не се повтори всичко отначало“, казва жената.

Пред bTV през декември Ивана разказа, че насилието от бившия ѝ съпруг продължавало с години - побоища, рязане с нож и заплахи с убийство. Решила да го напусне, когато ѝ забранил да води болното им дете на рехабилитация. 

След жестокото нападение тя криеше нарязаното си лице и отново призна, че се страхува.

Снимка: bTV

Днес тя казва, че в момент като този, който преживя подкрепата е най-необходима.

„Знаем, че ще се справиш, знаем, че ще продължиш напред, ние сме с теб, не си сама - това го чувах от доста колеги и близки“, споделя Ивана.

За да намалеят случаи като този, държавата обяви борбата срещу домашното насилие за водещ приоритет. На първото заседание днес на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие бяха очертани и някои от проблемите като липса на координация между институциите и достоверна статистика, както и система, в която да се подават данните.

„Ще разгледаме взаимодействие между институциите за бърза и адекватна защита. Ще обсъдим приоритетните дейности за финансиране на проекти за превенция“, каза вицепремиерът Мария Габриел.

Ивана е част от тези 67% от българите, които считат, че са необходими законодателни промени, с които да се увеличи наказанието при случаи на домашно насилие.