След бруталната агресия - побой, рязане и подстригване, с 30-годишната жена в Сливен и децата ѝ ще работят психолози. Три от сестрите на мъжа са му помагали при нападението. Всички те са на свобода, а мъжът е обвиняем за домашно насилие и лека телесна повреда.

Миналия петък вечерта, докато води децата при баща им, мъжът я причаква в тъмния вход и я напада. С него са и три от шестте му сестри. Жените хвърлят сол в очите ѝ, режат с ножица косата и лицето ѝ пред погледите на децата.

Снимка: bTV

Майката чува писъците им и самата тя вика за помощ. Това я спасява, защото от близкия гараж я чуват мъже и излизат на помощ, разказва брат ѝ.

Той е категоричен, че случилото се е опит за убийство. Разказва още, че бившият съпруг следял всяка крачка на младата жена и подготвял нападението.

Снимка: bTV

„Това е опит за предумишлено убийство. Ако проследим събитията, това е планирано. Имали са шофьор, който чака да ги вземе отвън. Направят каквото направят, да могат да избягат. Сестра ми я спасява факта, че тя живее близо до гараж, момче от този гараж чува писъците. Аз мисля, че те са искали да я убият, но не са предвидили, че ще има свидетел, който е прекъснал събитието“, казва братът на нападнатата жена Максим Атанасов.

Последните ѝ снимки преди агресията са на красива жена с дълга коса. Нападението променя не само външността, но и живота ѝ.

Работи в частна фирма и се грижи сама за двете си деца – 9-годишно момиченце с детска церебрална парализа и 7-годишно момче. 

Снимка: bTV

Насилието от бившия ѝ съпруг продължавало с години - побоища, рязане с нож и заплахи с убийство, разказва тя. Решава да го напусне, когато ѝ забранява да води болното им дете на рехабилитация. След нападението крие нарязаното си лице и признава, че се страхува. 

„Не съм излизала, страх ме е. Трябва да водя децата на училище. Страх ме е да изляза, опасявам се, че всичко може да се повтори отново. Не сме се съвзели още, всичко ми е пред очите. Държа се заради децата си“, разказва жената.

Снимка: bTV

Извършителите на нападението са задържани и после освободени. Трите жени след 24 часа, а брат им преди два дни, когато съдът отхвърли искането на прокуратурата за постоянно задържане под стража. Веднага след това в социалните мрежи, нападателят пуска видео как празнува с приятели.

Снимка: bTV

Близките са шокирани от решението мъжът да бъде освободен. Родители им не живеят в Сливен, а Максим и другата им сестра са в чужбина. 

„Притеснен съм не само за нейния живот, притеснен съм и за живота на семейството ми“, казва братът на жената Максим.

Тя не знае кога ще се върне на работа, а децата ѝ все още не ходят на училище. Най-голямата тревога на майката и семейството ѝ е за децата, които трудно се съвземат от видяното.

Снимка: bTV

„Избягваме тези теми, тъй като виждам, че им е много трудно. Казват - не искам да си спомням, не искам да се повтаря“, допълва жената.

След репортажа по bTV oтдел „Закрила на детето“ в Сливен се самосезира. Със семейството ще работи психолог. 

„При разговорите с колегите са били спокойни, но тепърва ще се изяснява случилото се и ще им се оказва нужната подкрепа. Най-важна е работата с психолога. Ще се изготви оценка на риска и потребностите. В зависимост от нуждите от нуждите на детето ще има и допълнителна подкрепа“, казва Стойка Колева, началник на отдел „Закрила на детето“ в Сливен.

От полицията казват за bTV, че работата по случая продължава. Съдът може да издаде заповед за незабавна защита за майката и децата, а „Закрила на детето“ също да оцени дали те трябва да се виждат с бащата. Очаква се в рамките на дни децата да започнат да ходят на училище.