Парашутистите отбелязват днес своя професионален празник. На тържественото честване в София присъстваха президентът Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

По време на честването стана ясно, че специалните сили ще получат нови бронирани машини. 

Снимка: Ладислав Цветков

Церемонията започна в 12 ч. с почетен строй и поднасяне на венци пред паметника на парашутиста в столицата по повод 76-ата годишнина от паметната битка на Парашутната дружина на височината Стражин.

Президентът прие почетния караул и отдаде почит пред паметната плоча на героите парашутисти под звуците на националния химн.

Снимка: Ладислав Цветков

Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции отдадоха воински почести пред паметника на героите-парашутисти на площад "Народно събрание" в знак на преклонение пред техния подвиг.

След церемонията военният министър Красимир Каракачанов открои нарастващото значение на силите за специални операции.

„Винаги съм казвал, че конфликтите, които наблюдаваме последните 50 години, нямат нищо общо с конвенционалната война. Като започнете от войната във Виетнам, минете през войната в бивша Югославия, минете през Сирия, Ирак и други места в света. Специалните сили са първите, които ще се наложи да реагират, ако някой се опита да създаде подобна ситуация на територията на България. Или ако при изпълнение на задачи на нашите Въоръжени сили, се наложи да се действа в тила на противника. Последните години виждате, че се полагат усилия за модернизирането и окомплектоването на специалните сили. Отделят се необходимите средства, бяха направени ремонти на полигона в Црънча, тази година се отделиха още. Има и одобрен проект за бронирани машини и ще започне да се изпълнява“, припомни Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

Проектът е на стойност около 50 млн. лева, а техниката ще бъде изработвана приоритетно в България, от българска фирма. Нивото на окомплектоване на Специалните сили също е най-високо, отчете Каракачанов.

„Много се направи“, отбеляза от своя страна ген.-майор Явор Матеев, който открои още няколко проекта за мобилност за силите за специални операции. Предстои и сформирането на нова 4-та група. „През тази и предходната година сме реализирали още няколко големи и няколко по-малки проекти, с които на Специалните сили беше закупено най-вече лично оборудване – прибори за нощно виждане, прибори за стрелба“, отбеляза той и допълни: „Специалните сили имат възможност да се развиват по най-добрите стандарти в НАТО и световни стандарти“.