В катедралния храм "Св. Александър Невски" Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави празничната служба на Бъдни вечер.

Тя започна в 17 часа в патриаршеската катедрала.

"В тази свята нощ изгрява надеждата за целия човешкирод. Нека временните трудности и изпитания не подкопават вярата ни, а да преминаваме през тях с твърдост и с благодарност към Бога за всичко", каза патриарх Неофит и благослови празничната вечеря. 

Той пожела на всички християни Исус Христос и Божията майка да са с тях в този светъл празник. 

„Твоето рождество Христе Боже наш озари света със светлината на познанието. Нека в тази толкова чакана и светла нощ на очакване на Божия син в единомислие да сме смирени към това вселенско рождество. Нека нищо не ви смущава, защото в тази свята нощ изгрява надеждата на целия човешки род“, пожела българският патриарх. 

Службата премина при спазване на противоепидемичните мерки, а в храма се допускаха единствено хора с маски.

Бъдни вечер е един от най-светлите християнски празници, който се чества семейно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Исус Христос. Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, на огнището, но и на починалите предци - родственици, които също се смятат за част от семейството.

А утре в 8 часа сутринта в храм "Св. Александър Невски" започва празничното богослужение за Рождество Христово, на което са поканени всички вярващи. То ще бъде възглавено също от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!