Да направиш възстановка на едно престъпление е изключително трудно, твърди Георги Илиев, извършил хиляди следствени експерименти по ключови дела. В момента следователят и екипът му работят по един от най-мащабните си проекти за атентата в Бургас, при който загинаха шестима души.

„Най-важният въпрос, на който трябва да ни отговори този експеримент, е положението на лицето, което е взривено по време на терористичния акт и количеството взривно вещество, което е употребено на летище Сарафово”, обясни Илиев.

Възстановката на терористичния акт ще бъде записвана от високоскоростни камери, а в района на Ихтиман, на специална площадка ще бъдат взривени два автобуса.

„Изчакваме да бъдат готови манекените, които се правят в Казанлък. Стремежът е да се възстанови много близко обстановката”, добави следователят.

Изключително сложен и много скъп е бил следственият експеримент по делото за потъването на кораба Хера през 2004 г., когато загинаха 17 български моряци. Екипът от следователи тогава прави възстановка на буря в изследователски институт във Варна и построява огромен макет.

„В басейна бяха инициирани вълни със същия бал, каквито са били към онзи момент, когато потъна Хера в района на Босфора”, уточни Георги Илиев.

Не винаги и не за всички престъпления се правят възстановки. Но когато експериментът е направен добре, винаги помага на разследващите да стигнат до истината.