Ако наистина може да се говори за „война” между мигрантите от бежанския център в Харманли и полицията, то не е нормално едната страна да влезе в домовете на другата – битката не се води там. Това подчерта пред bTV правозащитникът Лидия Стайкова, която разпространи снимки на пребити чужденци след вчерашния бунт в лагера.

Тя посочи, че е получила кадрите от свои познати афганистанци. Те разказали, че когато вечерта отново започнал протест, униформените не се занимавали с участниците в погромите, а нахлули в сградите и започнали да бият безразборно мъже и момчета.

Сред пострадалите имало такива, които се опитвали да спрат сънародниците си. Някои се крили под леглата в помещения, обитавани от семейства.

Стайкова коментира, че има впечатления от първа ръка от условията в лагера: „Не всички хора имат собствени легла. Там, където са мъже и момчета, въобще нямат чаршафи, имат по едно одеяло”. Нямало и отопление. Храната също била оскъдна – по „1-2 см супа и арабска питка” по два пъти на ден.

Според правозащитника, до протеста се е стигнало, след като станало ясно, че допълнителни лекари в лагера ще има чак през следващата седмица. Освен това, единият от преводачите от ДАБ след избухването на недоволството казал, че агенцията ще се съобрази с исканията на чужденците, докато другият заявил, че ситуацията е такава, каквато е и недоволните ще си имат проблеми.