Християните отбелязват най-големия празник на църквата и най-великото събитие за човешкия род - Христовото Възкресение. Съпреживяването на празничното Пасхално богослужение за Възкресение Христово, оглавено от българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, е празникът на празниците.

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" снощи беше известено чудото на възкръсването от мъртвите на Исус Христос, а днес преди обед в катедралния храм "Св. Неделя" имаше богослужение, което се нарича Вечерня, и е известно като Второ възкресение. Пасхалните слова в него се четат на различни езици. 

В патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи празничното Пасхално богослужение за Възкресение Христово.

На службата присъстваха президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева, цар Симеон Сакскобургготски и царица Маргарита, както и княгиня Калина със семейството си.

Благодатният огън, съхранен от миналата година, беше пренесен в катедралата с литийно шествие.

В първия ден на Великден в църквата "Св. Неделя" беше отслужена Вечерня за т.нар. Второ възкресение, когато пасхалните песни се четат на различни езици.

Вярващите се подредиха на опашка, за да получат благословия от Белоградчишкия епископ Поликарп, който, като викарий на Софийския митрополит, оглави богослужението.

Опашки се извиха и в Бачковския манастир. Хиляди се поклониха пред чудотворната икона на Божията майка.

В ранни зори Тонка Василева влиза в храма с гореща молитва. Не чува, затова синът й я придружава. Наскоро изгубила баща си, Елена се моли за здравето на 87-годишната си майка. 

Боядисаните на Велики четвъртък 2022 червени яйца днес бяха раздадени в двора на манастира.

Във Велико Търново посрещнаха Възкресението под небето на Царевец и Пасхалното богослужение пред Патриаршията - музей. С факелно шествие от крепостта богомолците поеха за Светата литургия в Катедралния храм "Рождество Богородично". 

Старозагорският митрополит Киприан отслужи празнична литургия в катедралния храм "Свети Николай". Всички свещеници от града участваха в четенето на Евангелието на различни езици. 

Утре е литийното шествие с чудотворната икона. Вярващите я носят на ръце километри, до местността Клувията, а bTV ще ви направи съпричастни със събитието.