Във вчерашния ден на уебсайта bTV Новините публикувахме материал за нов европейски сайт, който ще се бори с дезинформацията в медиите.

Благодарение на него всеки гражданин на Европейския съюз може да се запознае с най-често разпространяващите дезинформация източници – както в собствената си страна, така и в целия ЕС.

Материала можете да прочете тук:

На редакционната поща получихме искане за право на отговор от вестник „19 минути”, който се появи в търсачката на EUvsDisinfo.eu, редом до Pik.bg, Blitz.bg, The Bulgarian Times/Bultimes.com, Bradva.bg, PartiaKoi.com, Cross.bg и Newsfront.

Публикуваме официалната позиция на Борис Ангелов, основател на „19 минути”, без редакторска намеса:

Уважаеми господа Скала, Апелт и Петков,

В медиите на групата на bTV се появи фалшива информация, която засяга репутацията и доброто име на 19’.

В доклад, създаден от 1 ask force и кой знае защо приписван на Европейската комисия, 19 минути беше споменат като източник на фалшиви новини. В сайта на никому неизвестната организация има 1 новина от 19 минути, която се базира на официален доклад на Европейския парламент, който всеки може да прочете на официалния сайт на

EC:http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/IDAN/2016/578008/EXPO_IDA(2016)578008_E N.pdf. 3 от 32 страници на доклада са посветени на версията, че Русия използва православието срещу Европа като са цитирани конкретни патриарси и православни църкви в отделни държави.

За огромно съжаление, уважавани медии като btv, без да си направят труда да се запознаят с истината, което е дълг на всеки журналист, ни оклеветиха и дори ни вкараха в кюпа на финансирани от Кремъл и направлявани оттам медии, което е лъжа. Настояваме за право на отговор, тъй като темата е особено чувствителна. Клеветниците, които не се извинят на 19 минути, ще бъдат съдени, наред с авторите на фалшивия доклад за фалшивите новини и в българския, и в европейския съд. Същото важи и за онези, които разпространяват лъжливите информации в социалните мрежи.

Апропо, прочутият с проевропейската си ориентация и своите смели разследвания шеф на Биволъ Атанас Чобанов извади и други обявени за фалшиви, а всъщност съвсем истински новини. Например за износа на българско оръжие за ислямските терористи в Близкия Изток. Смешното е, че в деня на публикуване на „доклада”, уважаваният немски Зюддойче цайтунг публикува разследване, в което се доказва този безспорен факт, който нито е фалшива, нито е новина. По тази тема са писали досега множество европейски и американски медии и малко на брой български.

Страшното е друго: депутатът от ГЕРБ с неизвестно каква професия Антон Тодоров, който навремето беше набедил премиера, експрезидента и шефа на собствената си парламентарна група за какви ли не прегрешения, а днес им е апологет, готви Закон за фалшивите новини, което сам обяви по телевизията. Не е ясно каква квалификация има той в журналистиката, нито пък кому ще бъде поверено Министерството на истината, което ще громи враговете като в романа за тоталитаризма 1984.