Правната комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, с който се създава фигурата на специален прокурор, който да разследва главния прокурор.

Ветото беше подкрепено от 7 народни представители, а 12 гласуваха против връщането на закона за повторно обсъждане. Предстои ветото да бъде гледано и от пленарната зала.

При обсъждането на ветото, Красимир Ципов от ГЕРБ, един от вносителите на промените в НПК, посочи, че законодателните промени от последните години са направили така, че прокуратурата да бъде независима и децентрализирана.

Крум Зарков от БСП попита, ако се вземе предвид решението на Конституционния съд, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор, защо е необходимо създаване на специален прокурор, който да разследва единствено главния прокурор и заместниците му. 

Държавният глава върна миналата седмица закона за ново обсъждане от депутатите. Според него приетият в края на януари закон не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник.