Правната комисия на парламента уважи ветото на президента Румен Радев върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на главния прокурор чрез промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

Преди дни президентът Румен Радев наложи вето върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор.

„С приетите преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс целенасочено се пренебрегва върховенството на Конституцията“, посочва Радев.

В мотивите си държавният глава припомня, че с последните изменения и допълнения в основния закон  Висшият съдебен съвет е реорганизиран чрез разделянето му на два съвета – съдийски и прокурорски, а правомощията на главния прокурор и на прокуратурата бяха силно редуцирани.

Стою Стоев от "Продължаваме промяната - Демократична България" посочи, че неговата парламентарна група няма да подкрепи повторно приемане за промените, а ще бъдат предложени текстове, които да не създават предпоставки за превратно тълкуване, предава БТА.

От ГЕРБ-СДС бяха категорични, че се е бързало с приемането на Конституцията. Радомир Чолаков добави, че още един месец е щял да бъде достатъчен, за да бъдат прегледани преходните и заключителните разпоредби.

В подкрепа на ветото и на идеята, че са необходими корекции на текстовете се изказаха още от „Възраждане“, „Има такъв народ“ и „БСП за България“.