Сблъсък на главния прокурор Иван Гешев с депутатите. Правната комисия в Народното събрание не прие доклада за Бюрото по защита, който беше представен от обвинител номер едно.

Гешев критикува идеята Бюрото да премине от надзора на прокуратурата под ръководството на правосъдното министерство.

„От закриването на Бюрото по защита ще спечели само мафията и това ще доведе до проблеми в борбата с престъпността“, каза главният прокурор.

„Ще последва това, че ще бъдат застрашени лица, които се защитават от мафията, включително укриващи се в чужбина като господин Божков. Няма да се охраняват качествено защитени прокурори и следователи“, поясни той.

Гешев заяви, че знае за един свидетел срещу Васил Божков, който към момента е под защита.

Предлага се Бюрото по защита да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.

„Мечът е даден на прокуратурата чрез бюрото и тази грешка трябва да бъде поправена“, каза Атанас Славов от „Демократична България“.

По време на изслушването Тошко Йорданов от ИТН и главният прокурор изостриха тона.

„На вас, вероятно, сега закона ви позволява да кажете, че не сте нахлули в президентството и че не използвате Бюрото като преторианска гвардия. Законите се правят за да служат на гражданското общество, а вие осъзнавате ли, че нарушихте неписания договор между гражданите и институциите превръщайки Бюрото във ваша гвардия“, каза Йорданов.

Гешев заяви, че е много трудно е да отговориш на политически тези с юридически аргументи.

„Казахте, че законът ми е позволя, а основен принцип е, че законите се спазват и не може да се прави разлика по критерии“, добави главният прокурор.

Йорданов му отвърна, че се прилагат двойни стандарти по отношение на закона и че няма
разследване за ключетата и за Мата Хари.

Според Николай Хаджигенов второто изслушване на главния прокурор се превръща в шоу.

„В доклада няма нищо. Вид смокиново листо, охраняват се само трима магистрати, един от които сте вие“, обобщи Хаджигенов.

Според доклада на главния прокурор за миналата година защитените свидетели са 20, а за тази 16.